Gyerek- és tinédzser korunk meghatározó élménye volt a szerepjáték. 1996-ban játszottam először, M.a.g.u.s.-oztunk. Akkoriban majdnem minden hétvégére összejött egy játék, de legalább kéthetente. Nyáron pedig sokszor maratoni, többnapos alkalmak is voltak, amikor csak ebédelni jártunk haza, ha a szomszédban lakó srácokkal játszottunk, vagy mindenki hozott magával ennivalót. Persze adtunk az egészséges életmódnak is: kilószámra ettük a chipset és ittuk a kólát közben.

Remek dolog volt. Persze ebben az időszakban folyt közben az ellenpropaganda is, hogy ez egy sátánista játék (mi más lett volna, nyilván csecsemőket is áldoztunk...), meg megrontja a gyerekeket stb. Na ennél nagyobb hülyeséget ki sem lehetett volna találni (egyszerűen nem tudom, hogy miért és kinek állt érdekében az ilyen), ellenkezőleg: meggyőződésem, hogy a szerepjáték készségfejlesztő, fokozza a kreativitást, és persze összekovácsolja a játékosokat.

Szóval a kilencvenes évek vége, és a kétezres eleje volt az "aranykor". Aztán egyetemre mentünk, ki-ki más városba, így egyre kevesebb játék fért bele. Aztán "jöttek a lányok", komolyodtak a kapcsolatok, így még kevesebb szerepjáték jöhetett szóba. No, azért végleg most sem adtuk fel, bár mostanság évi 1-2 játék fér bele, de többet tervezgetjük, mint "csináljuk".

Nekem tehát a szerepjáték és a fantasy összefonódik, azért is gondoltam, hogy szánok a témának is egy kis helyet. De mi van most a szerepjátékkal? (Azt tudom, hogy a M.a.g.u.s. alapkönyvét nemrég újra kiadták, és persze kaphatók szerepjátékos könyvek, működnek portálok stb.). Játszanak még a fiatalok? Sokan? Tényleg kiváncsi vagyok.

Szerző: A Mesélő  2011.01.29. 19:40 14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercfantasy.blog.hu/api/trackback/id/tr362623794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rendszerelmélet 2. 2011.02.19. 12:07:58

Már régóta szeretném folytatni ezt a témát. Alig vártam, hogy újabb nézeteket osszak meg veletek az rpg szabályrendszerek világában.Képzettségek: A képzettségek alkalmazása/mellőzése igazi választóvíz az RPG-k területén. Sokan elhagyják, vagy csak nagy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Traclon 2011.01.29. 20:17:51

...továbbá, léteznek-e még szerepjátékos klubok, stb-stb...?

Ami pedig a "sátánista játék"-ot illeti: hozzátenném, a MAGUS-alapszabálykönyv borítóján látható pentagramma nyomán jutottak egyes szülők és magyartanárok ilyen remek és logikus következtetésekre...:D
Ennyit tudtak/láttak az egészből, és jó magyar szokás szerint nekiálltak ítélkezni és sz*rt kavarni...

A Mesélő 2011.01.29. 20:20:03

Ja, ja. Tényleg érdekel.

Meg ha belenéztek pl. a Bestiáriumba, akkor ott csúnya szörnyek is voltak... Ami ugye a gonosz szüleménye. :)

Traclon 2011.01.30. 00:15:32

Odáig nem jutottak el, hogy belenézzenek bármibe is...:D

A Mesélő 2011.01.30. 11:10:46

@Traclon: Hát igen, és ez elég gyakori más területen is. ;)

fjo 2011.02.04. 10:50:36

Egyébként van egy csomó aktív játékos, de a magus sz*r már majd' mindenki szerint (legalábbis az általam ismert 30+ korosztályban). Furcsának tartom mindazonáltal, hogy sokan elvárják, hogy a világ "logikus" (ugye, rapír-páncél-nyílpuska a magusban, vagy Krán vagy egyéb), a szabályrendszer pedig életszerű legyen (nyilván életszerű egy űrhajó vagy egy vérfarkas, k6-tól függetlenül...). Holott, ha életszerű dolgokra vágyom, akkor megházasodom, hitelt veszek fel, plazmatévét, meg szidom a valamelyik oldalt, meg nem vallom be, hogy szeretnék gyújtogatni. Nem pedig szerepjátékozom, aminek épp a "nem valós"-ság, "nem logikus"-ság a lényege.

A Mesélő 2011.02.04. 11:18:35

@fjo: Ezzel egyetértek, és ugye épp a hétköznapokból való kilépés igénye mozdít el sokakat a fantasztikus témájú könyvek, végső soron a szerepjáték világába.
Tudtommal viszont- ahogy korábban - most is van a tizen- huszonéves fiataloknak egy rétege ("szubkultúra"), akik vonzódnak a "nem valós, és nem logikus" dolgok iránt (ld. újabban a vámpír őrület, vagy az anime-manga rajongás), csak azt nem tudom, hogy ebben benne van-e a szerepjáték, vagy ez a műfaj inkább kihalóban van.

Traclon 2011.02.05. 19:06:06

@fjo: Igen, tudom, gondolom mennyek a' anyámba...:P :D

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.07. 13:14:57

Legalább két, de inkább három részre szakadt az rpg-s társadalom.
Van a legújabb generáció akik mangán meg wow-on nőttek fel. Nekik való leginkább a D20 meg a DND 4e.
Van az a réteg akik még ragaszkodnak főleg a 90-es évek világához. Ők (Mi) AD&D, Magus, Warhammer, COC, SW, Shadowrun, CP 2020, Ars Magica,stb. játékokkal játszanak.
Végül van az oldschool réteg akik vissza a gyökerekhez 1st ed. DnD és retroklónjaival tolják a dungeonokat.
Nagyjából így van, de lehetne finomítani.
Beszéltem Veszprémben egy boltossal, sajnos klub már nem üzemel sok, mindenki otthon játszik. A boltban is inkább társasoznak, meg kártyáznak.
Az ő tanácsára kerestem meg a Hetedhét Kockavetőket a veszprémi egyetemen. Most ott játszunk Ars Magica-t.

A Mesélő 2011.02.07. 13:26:08

@Judea: Miskolcon volt régebben egy klub, ami megszünt, aztán van egy régóta létező Valhalla könyvesbolt, ahol régen óriási szerepjátékos, kártyás élet volt, de manapság már csak könyvesboltként funkcionál, minimális forgalommal, és sajna a választékát is fel kellett hígitani mindenféle egyéb irodalommal is. Ezen kívül nyílt az évek során két ilyen bolt még, de mindkettő pillanatok alatt csődbejutott.
Nagyjából én is látom ezek a vonalakat, de úgy látom, hogy a klasszikus vonal iránt nincs újabban érdeklődés, csak a hagyomány marad (tehát a régi játékosok, mi), úgyhogy itt is marad az otthoni játék a jól megszokott társasággal.
Nekem voltak korábban próbálkozásaim fórumos játékok irányába, de az nagyon döcögős, és hamar el is halnak ezek a próbálkozások (meg hát nem is az igazi).

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.07. 13:40:32

@A Mesélő: Pedig az rpol.net-en tavaly fél évig játszottam warhammert. Király volt. Több kalandot is lejátszottunk.
Most is van egy kezdeményezésem, a magyar oldschool zászlóshajóját akartam kipróbálni, de eddig nem jelentkezett senki:
rpol.net/display.cgi?gi=44717&ti=2&date=1297082265

Ha valakit érdekel, jelentkezzen a blogomon, vagy a claudius_ceasar<kukac>yahoo<pont>com e-mail címen.

A Mesélő 2011.02.07. 13:46:42

@Judea: Ezt az oldalt nem is ismertem (persze nem is magyar, ahogy látom). Ez jó kezdeményezésnek tűnik, hátha lesznek jelentkezők! Engem spec. érdekelne.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.07. 14:00:41

@A Mesélő: A Kém-et a következő oldalról lehet letölteni:
fomalhaut.lfg.hu/category/kard-es-magia/page/2/

Itt található még sok más egyéb kapcsolódó anyag.

A Mesélő 2011.02.07. 14:05:27

@Judea: Köszi, olvasgatni fogom! Aztán ha indulna játék, szólja, benne vagyok! (És lehet, hogy még mások is a barátaim közül!)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.10. 19:38:19

@A Mesélő: Írtam privát üzenetet, ha gondolod kezdhetnénk a játékot.
süti beállítások módosítása